Sluis Havenkwartier Assen

Herstel van de vaarroute door het Kanaal (Blauwe As) maakt het mogelijk om met de boot richting Assen te varen. In het kader van het herstel van de vaarroute wordt de sluis Havenkwartier aangelegd.
De nieuwe sluis vormt straks de entree van Assen voor de pleziervaart en overbrugt een verval van ongeveer 2,50 meter. Ook krijgt de sluis een oversteek voor wandelaars en in- en uitstapplekken voor kanovaarders.

Bijzonder in het ontwerp is dat het water langs de sluis doorloopt. Zo ontstaat een sluis in het water die volledig opgaat in zijn omgeving.
De constructie van de sluis is opgebouwd uit een sluiskolk van stalen damwanden bekleedt met prefab betonnen hangschotten. De beide sluishoofden zijn van beton gebouwd.

Nepocon Ingenieurs & Adviseurs heeft in opdracht van de aannemer het complete UO van de sluis verzorgt. Het betonwerk inclusief de prefab beton onderdelen zijn uitgewerkt. Ook is door ons het damwandplan van de sluis uitgewerkt.

Het gehele ontwerp is door ons in 3D uitgewerkt. Door het inpassen van het 3D model van de sluisdeuren in ons 3D model van de sluishoofden is een clash controle uitgevoerd. Door deze werkwijze worden mogelijke problemen in een vroeg stadium ontdekt en worden de faalkosten beperkt.